Самоосигуряващите се също ще имат право на безлихвени заеми

Самоосигуряващите се ще могат да получават безлихвени заеми чрез схема от Българската банка за развитие. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на разискванията по актуализацията на бюджета.

Досега мярката беше насочена единствено към хората, които са в неплатен отпуск.

„Ще имат възможност за три месеца да получат по 1500 лева заем, който ще е безлихвен, лихвата я плаща държавата. Заемът ще бъде с гратисен период от пет години и срок на погасяване 10 години“, обясни Стоянова.

Тя анонсира и нова мярка за малкия бизнес, който също ще може да получи безлихвени кредити.

Чрез дълг държавата ще увеличи капитализацията на Българската банка за развитие със 700 милиона лева, припомни шефката на ресорната комисия. „Още 700 млн. държавна гаранция за Българската банка за развитие, което би ѝ дало възможност да изтегли или да привлече средства, много повече от тази държавна гаранция, така че там ще има достатъчно средства“, допълни тя.

Стоянова потвърди, че мярката 60/40 ще обхване не само основната заплата, но и осигурителната тежест, но упрекна бизнеса, че прекалява с исканията си към държавата.

Тя също така изтъкна, че е оттеглила предложението си за заем от Международния валутен фонд, но не е съгласна да оттегли възможността да се ползват заеми от други финансови институции, а именно от Европейската инвестиционна банка и Банката на Съвета за Европа, с които се водят разговори за дългово и програмно финансиране. 

„Това е възможност, от която ние не трябва да лишаваме държавата и правителството“, допълни тя.

Финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че решенията ще са по-трудни след края на епидемията. Той увери, че ще направи всичко възможно да не се стига до тавана на дълга от 10 млрд. лв. и обеща мерките да бъдат разширявани.

  • Източник: Банкер

Сподели